RSS

Baby Baru Pakcik Pi

Ni gambar masa balik Melaka melawat anak Pakcik Pi...sekarang Atok dan Nenek dah ade 3 cucu semuanya lelaki..hehe Atok cakap keluarga belah Atok memang ramai anak lelaki.... Baby takde nama lagi.....Baby Pakcik Pi lahir-lahir terus ade gigi 1 batang kat depan gigi ini dipanggil Natal Teeth jarang berlaku...doktor bagitau sebelum 6 bulan gigi tu akan gugur dan tumbuh gigi susu yang biasa...

Natal teeth are teeth that are present when the infant is born. About one in every 2,000 newborn infants have natal teeth. These are not the same as neonatal teeth that erupt in the infant's mouth during the first month of life. Natal teeth are usually the infant's primary teeth (or baby teeth) that have come in early. The teeth are often loose because the root is not completely developed. 

 Natal Teeth

 Baby Boy

Alman: "Sempit laaa...."

 Alman : "Susah nak jalannnn..."

Rayyan : "Uwahhhhhhhhh"

Siap jugak Rumah Ibu dan Bapak.... Bahagian 1

Setelah hampir dua tahun...dok tengok je rumah tak siap tiap2 minggu bila lalu jalan tu...akhirnya last month siap pon kau rumah...secara keseluruhanya puas hati jugak la...dengan hasil kerja jangan mat-mat indon yang buat rumah tu...lagi pon siap cepat dari tarikh yang sepatutnya iaitu bulan Jan 2012..agak2 nak pindah dalam akhir bulan 12..

Gambar lepas buat tinted cermin..sebelum tinted lupa pulak nak ambik gambar....

Gambar dalam rumah...kosong je takde ape2 lagi..
nampak macam luas sebab takde barang lagi nanti kalau dah ade barang..mesti rasa biasa jee..

Cuti-Cuti Malaysia - Batu Feringgi Penang

Ni first time ibu dengan alman pegi Batu Feringgi, lepas balik dari Penang terus pegi Balik Kedah..mase pegi Penang ni kawan bapak punye family pon ikut sekali..


Kat pantai ni banyak pak arab dengan mak arab jeee



Pesombor padang kota...memang sedap hehe



jalan-jalan pegi taman rama-rama..sepanjang kat taman rama-rama alman buat hal tak mau pakai kasut dengan jalan sendiri..dok nak duduk kat stroller...Ibu rasa alman ni memang alergik mengada-ada dengan pokok-pokok ni...jadi dia tak nampak seronok pon pegi taman rama-rama...

Aksi ketakutan adek manja bila tengok rama-rama hehe

Lepas mandi kolam

Main pasir

Anak Sapa la ni ......




Ni la perangai Alman sekarang kalau bawak kedai makan jangan tak percaya..pening kepala ibu tengok...gambar ni di ambik masa pegi penang di restoren nasi kandar..dah la kedai ni ramai ramai orang seat semua penuh bising plak tu...Alman ni pulak buat perangai mcm ni...nasi kandar yang sedap pon rasa biasa2 je jadinya huhuhu

Toke Kedai Roti Adek Manja

Jom layan gambar Alman jadi toke kedai roti


"Mari! Mari! Beli Roti Panas-Panas, Adek Manja masak" 



"Roti letak dalam tray ni Makcik, beli 1 free 3...." 

"Semua 5 ringgit je Makcik"

Hand, Foot and Mouth Disease

Masuk hari ni dah 2 hari dah Ibu EL sebab menjaga alman yang kene Hand, Foot and Mouth Disease. Tapi ibu berasa kecewa sikit la sebab mase pergi DEMC hari ahad lepas doktor cakap hanya demam biasa dan ruam sahaja..ibu dan bagitau kat doktor yang alman ni macam ade ulser dalam mulut tapi dia tak bg pon ubat ulser dia cume cakap alman tongsil sahaja...walaupon alman dan bukak mulut besar2 bagi doktor tengok kan...

Sejak semalam(isnin) ibu perasan yang alman ni asyik keluar jee ais liur dia ..menjejeh...mcm nak tumbuh gigi pon ade(ingat nak pakaikan alman baby bib tapi tak jumpa carik mana letak pulak)...ibu ingat dia nak tumbuh gigi lagi keee...ibu pon check mcm ok jeee...lps tu ibu syak ni mesti sebab ulser dia ni banyak...dia takleh telan air liur kot...so hari ni pon(selasa)  pagi2 lagi ibu dah gi klinik sec 8 iaitu Klinik Norzila..klinik ni memang kegemaran bapak laa..sebab dr. dia bagus..terangkan sikit jee...tau dah sakit ape..hari tu memang ingat nak pergi klinik ni jee...tp klinik ni tutup weekend...

Bila dr. kat klinik norzila ni tengok...alman punye kaki dan tangan.lepas tu tengok mulut ade banyak ulser..dr. pon terus cakap ni sakit Hand, Foot and Mouth Disease. Ibu bgtau la yang ari tu gi DEMC dr. kat sane tak bgtau pon...dr. tu siap cakap "kesian ye alman, dr.(demc) tu buat alman ye" ..huhu..mesti dalam hati dr. tu cakap dah jelas tanda2 macam ni pon dr.(demc) tu takleh detect kan..sebab masa gi DEMC tu tapak kaki dgn tapak tangan alman memang dah mula naik bintik2. Dr. tu cakap lagi kalau ruam takde kat tapak tangan dan kaki...dr. cakap lagi sakit ni takde ubat..antibiotic pon takyah makan..tp sebab dr.(demc) dah bagi alman antibiotic so alman kene teruskan 3-5 hari...dr.(klinik norzila) cuma bagi gel ulser mulut....dr. cakap selalu ye sakit ni akan sembuh sendiri dalam masa seminggu...

Masuk kali ni sebenarye dan 2 kali dah kejadian dr.(DEMC) ni salah kenal pasti penyakit alman..sekali semasa dia kene campak dulu...mase tu pon same dr.(demc) cakap dia demam dan ruam jee...lepas tu ibu gi dr.(klinik norzila) dia cakap alman kene campak...bintik2 naik lepas demam panas..tapi ibu suka gi DEMC sebab ubat dia bagi selalu ye ubat yang bagus...

Sejak dari hari ahad hari tu alman tak lalu makan..dia minum air jee...susu pon xmau...dia minum air coklat kotak yang ibu beli je...pagi semalam ibu pon siap bawak alman jalan gi giant beli kan dia makanan2 mengarut dia tu..pagi ni pon ibu bawak dia gi tesco sambung lagi beli makanan mengarut2 dia macam aiscream, yogurt, vitagen dan etc...lepas tu yang takleh lupa beli adalah permainan Ultraman...yang ni ibu dah janji kalau alman makan ubat ibu belikan...ingat kan dia dah lupe...pg td dia tuntut terpaksa gi beli jugak kat tesco...sebab teknik pujuk cakap nak belikan permainan Ultraman dah pakai 3-4 kali dah hehe mane la adek manja tak ingat kannn...

Semoga Adek Manja Cepat Sembuh....d

Gambar Lama dalam HP Ibu

Entah bila tah gambar ni di ambik rasaye dah setahun lebih la kot..sebab gambar ni ambik mase kat rumah sewa bukit bandaraya....


Aksi makan roti sekali 3 kepingg...

Ibu terpaksa pakai kan alman cawat la yeee....gambar ni macam anak orang asli bukit carakah versi tembammm dan perut buncit

Crain Depan Rumah

Seronok betul alman dapat tengok crain depan mata. Crain ni tengah betulkan lampu jalan depan rumah...tak kelip-kelip gitu mata Alman...lepas tu pakcik TNB pon lambai bye!bye! nak ambik gambar dekat malu pulak....

Adek Manja Naik Tractor

Ini kira sambungan cerita raya la jugak...Alman ni memang laa sangat suke pada kenderaan berat contoh macam lori, bas dan tractor...semua yang jenis kenderaan berat la dia suke...kalau ibu ambik alman dari taska..on the way tu selalu la jumpe satu rumah kat tepi traffic light section 8 tu ade lori..kadang2 ade 1 je lori kadang2 ade la 2-3 lori...agak ye tuan rumah tu punye lori la...alman kalau lalu je kat situ dia dah get ready berdiri nak tengok lori-lori kat rumah tu...kalau dia ter over exited dia akan menjerit " YOYI! YOYI! YOYI!" (Lori! Lori! Lori!)...kalau lori takde dia akan cakap "ibu, ana yoyi"(ibu, mana lori)...selalu ye ibu akan jawab "Lori tak balik rumah lagi"

Raya pertama hari tu alman pergi rumah pakcik bapak. Rumah dia kat area kawasan bendang, anak pakcik bapak ni buat perniagaan sewa tractor pada pesawah-pesawah area kawasan tu...jadi berderet la tractor kat rumah dia...sampai je rumah tu..ibu pon teruja la jugak nak bawak alman gi tengok sebab ade banyak kan lepas tu boleh ambik gambar...ibu pon bawak la..sekali ambik gambar dari jauh je dengan tractor sebab lecak kawasan tu...lepas tu masuk la rumah...bila masuk rumah je..alman dah jadi tak sedap duduk dah..dok teringat tractor yang banyak tu agak nye...dia pon mintak nk gi lagi..bapak la pulak bawak...lps tu ibu dan bapak pon dah malas nak bawak sebab kat luar tu dah la panas...kene berdiri kan nak bg dia tengok tractor tu...alman pon ape lg nangis-nangis...nasib baik ade pakcik helmi dgn makcik nani bawak kan pula lepas tu...nak puas kan hati alman...bapak pon bawak dia naik tractor besar tu..baru la senyap lepas tu...puas agak yee dapat gak naik hehe

 Sebelum dapat naik tractor, masa ni alman ajak ibu tengok tractor lagi..ibu dah tak larat..ibu pon suruh la alman berdiri je kat kerusi tu tengok tractor dari jauh (punyela pemalas ibu ni kan)....alman pon ape lagi buat la muka merajuk diaa....hihihihi


Masa mula-mula bapak offer dia naik tractor merah dia cakap "taknak, kotor" jual mahal la pulak...dah la tractor ni punye la busuk bau minyak. Ibu pon tak sanggup dok dekat ambik gambar tractor ni..
Yang ni tak tau ape nama dia...yang ni baru punye lagi..jadi masih bersih dan suci

Raya 2011

Selamat hari raya semua...raya tahun 2011 ni kami beraya di Kedah...ari sabtu lagi dah bertolak..jadi sempatla puasa beberapa hari bersama nenek dan atok Kedah. Balik kampung kali ni paling pening la kepala ibu nak melayan Alman ni..mana tak yee...asyik nak berebut mainan jee...mula-mula berebut mainan dengan adek humaira, sepupu alman yang nenek kedah jaga umo baru 1 tahun...semua permainan Humaira jadi Alman punye...Alman punye permainan memang Alman punye jugak kuikui...habis tu adek humaira asyik nangis jela bile Alman ade...sebab gaduh jee...

Habis dengan adek Humaira, raya ke dua Paklong alman pon sampai..bersama anak dia 4 orang. Anak yang last tu nama Zafran umo 1 tahun 11 bulan mcm tu la...ape lagiiiii...lagi la pening kepala ibu...asyik nak berebut mainan dengan Zafran pulak...Zafran pon lebih kurang baya Alman jadi takmo mengalah jugak....dalam hati ibu cakap nasib baik esok kami dah nak balik Shah Alam(raya ke 3) pening dah kepala ibu dengar budak-budak ni menangis berebut mainan.

Ni gambar sekitar ari raya di Kedah :-


Gambar di rumah Pak Andak
Tema tahun ni kelabu gelap...first time ade tema hehe
ibu tak kesah sangat dengan tema raya sebab selalu beli baju suke ikut mana yang cantik jee....dengan ikut color kegemaran ibu iaitu pink dan coklat...kalau ade tema nanti pilihan baju jadi terbatas sebab nak kene pilih ikut color...yela kadang tu design yang kite nak tu...tak takde color yang tema. Tema tahun ni bapak yang pilih + suruh hehe...tapi ibu tak berkenan baju raya yang ibu tempah tu..walaupon ibu beli kain baju tu 2 meter RM 100 kat Jekel...rasa mcm terpaksa beli sebab susah nak cari match dengan color kain yang bapak bagi tu....sebab bapak yang suruh ibu buat kain pakai ..kain yg sama dengan kain baju melayu tu...

Gambar ni alman baru bangun tido...tulah mulut pon muncung jeeeee

Raya pertama ibu takleh solat uzur..so Alman dan Ibu dok rumah jela...sementara tunggu orang balik masjid Alman dok main bola...ni jela time dia masih lagi pakai sampin..
 Alman dan Bapak

Lepas main bola ni..Alman dia lari-lari lepas tu terjatuh...nangis-nangis..lepas tu salah kan baju pulak...jenuh la ibu pujuk dia nak suruh pakai baju melayu balik...adela 3 kali dia bukak pakai balik lepas dipujuk....


Raya ke 2 - Pagi-pagi lagi dah gi Giant Alor Setar, mane menunggu pintu Giant bukak, pkol 10.30 baru bukak..ramai gak orang menunggu nak masuk. Baju biru ni..baju raya ke-2 Alman.


Aktiviti buat ketupat palas. Weh ibu pon dah pandai ikat ketupat palas...senang saja rupe2 nyeeee

Cheese Tart made by maksu yuni...kagum betul ibu pada maksu yuni ni...dari first day kami balik kampung....keje dia baked cookies, kek coklat dgn cheese tart. Pastries tart ni pon dia buat sendiri....

Picture made by Maksu Yuni jugak...ni gambar alman, humaira dan maksu yuni masa raya pertama
Alman panggil Maksu Yuni ni Kakak....dialog dia "Kakak, nak Chuggington"

Berbuka Puasa Bersama Kawan-Kawan Ibu

Ni cerita last week...ibu bawak bapak dan alman pergi berbuka puasa di rumah kawan ibu di sec 33 shah alam...ni kira majlis berbuka puasa sekali dengan reunion kawan-kawan uitm laa..makanan dibawa secara potluck sahaja....tapi biasa la bila dah potluck mesti banyak terlebih-lebih kan....layankanlah gambar-gambar sekitar berbuka puasa ni...


Makanan yang ada bee hon sup, mee jawa, nasi putih, ayam goreng,sayur campur,sambal udang, rendang daging, masak ayam ikan pari, roti jala, sambal udang
(ibu bawak sayur dgn ayam goreng)






Kuih-muih semua dibawak oleh Dd



Bergambar ramai-ramai..kawan-kawan ibu yg girls jee...


Kanak-kanak yang meriah dan seronok bermain

Adek manja aka Alman asyik dok pegang bola jee...


Masa nak balik alman pulak buat hal...nangis-nangis sebab ye nak kan bola merah tuu...kwn ibu pon bg la kat dia bawak balik terus..malam tu tido sampai mimpi laa..pasal bola tuu...kuikui

Rambut Sakai

Last week(tak ingat hari ape dah) ibu macam biasa pegi ambik alman kat taska..sekali ibu perasan alman ni nampak mcm lain jee...rupe-rupeyeeeeeeeeeee rambut depan dia dah pendekkkk!! ... ibu rasa terkejut dan terus speechless!! (dalam hati habis lah bapak mesti bising rambut alman dah rosak huhuhu) ...tapi macam biasa la ibu pon control2 muka la tak nak nampak macam benggang ...siap boleh cakap "eh! alman rambut pendek! sambil senyum-senyum kambing" pada pengasuh alman kat taska...hehe lepas tu pengasuh tu pon cakap " ha'a ida(nama pengasuh alman) potong sebab panjang sangat" ...(dlm hati ibu...habislah kehenseman Alman dah berkurangan, pandai2 je potong rambut alman ni)

Bile balik rumah...mcm biasa ibu pon terus bukak TV utk alman tgk lps tu gi mandi...habis je mandi tgk2 bapak dah balik (tak sempat nak SMS ckp rambut alman dah pendek)...bapak masuk je rumah..

Bapak : " ape jadi dengan rambut alman ni..macam rambut sakai jee!!"
Bapak : "awak yg potong ke ni?"
(kebetulan hari tu pengasuh pakaikan alman minyak rambut so rambut dia nampak mcm basah..jd bapak ingat alman baru lps potong rambut dan mandi la)

Ibu : " eh! mana ade kan saya baru habis mandi ni baru je balik mane sempat potong rambut dia"
Bapak : "betul ke ni?"
Ibu : "BETUL LAAA"


(Bapak tuduh ibu sebab dulu ibu penah potong rambut alman ala2 fesyen mcm ni jugak...lps tu tak mengaku hahaha lps dah lama baru bapak tau rupe2 ibu yg potong rambut alman kat rumah nenek..mase tu ibu cakap atok yg potong hahaha...jadi bapak pon tak la marah...sekarang rasakan sendiri la kuikuikui)

Lps tu bapak tu teros la potong rambut alman bagi sekata..semua pendek. Sejak rambut alman dah pendek ni ibu rasa mcm dia nampak matang sikit...dulu ibu selalu rasa dia mcm baby lg...tp sejak rambut pendek ni alman mcm nakal sikit la...agak ye betul org tua2 cakap budak rambut pendek ni nakal ...

bapak komen : " agaknye dulu rambut dia panjang sampai mata..dia tak nampak sgt kot...tula sekarang bile pandangan dah clear...nak meloncat jee"
ibu komen : "kepala dia rasa ringan kot tula dia rasa ringan nak meloncat" hahaha

ibu komen lagi ...(ibu banyak komen)" hilang dah 50% kehenseman alman ni ..hai kurangla duit raya alman tahun ni" kuikui

Jom kite tengok budak rambut sakai ....Semoga rambut Alman cepat tumbuh panjang boleh jadi Justin Bieber balik hehehe


Before
(ni gambar lame kalau ikut kan rambut alman lagi panjang smp mata..)


After

Gatai...gataiiiiiii ibuuu

Sejak dua menjak ni alman memang suke gatal-gatal....kalau gatal je nak suruh orang garukan gatal kaki(paling kerap), gatal tangan, gatal belakang gatal bontot...lepas tu lame pulak tu...nak sampai sejam baru hilang gatal puas la ibu lepas minyak la cream la...

Malam semalam ibu, bapak dan alman makan kat restoren sec 13...alman ni pon start la buat gatal-gatal kaki kiri gatal kaki kanan pon gatal....jadi bising la dia..GATAI! GATAI! ibu pon jadi tak sedap duduk la nak makan sebab dia suruh garu kaki dia jeee...akhirnya sampai akhirlah bapak dgn ibu makan satu tangan je lepas tu satu tangan lagi kat bawah meja garu kaki dia...ibu garu kaki kiri bapak garu kaki kanan alman...lepas makan kami pon pergi singgah giant beli susu alman. Ibu pon terfikir la nak belikan dia stokin kaki...sebab stokin dia semua dah kecik jadi dah bagi orang....bile bawak balik rumah...bapak cakap " kenape beli kan stokin ponpuan" huhuhu...ibu pon tak perasan sangat nampak cantik je..colour oren cair dgn pink hehe...mungkin mase beli tu nak cepat dok ingat color yang ibu rasa cantik jeee dimata bukan kesesuaian untuk budak lelaki kuikui.

Jadi malam semalam ibu bagi la alman tido pakai stokin sebab kat rumah pon suke gatai gatai jugakk sebelum tido...lepas pakai stokin tu okla takde gatai-gatai dah...TAPI bile bangun pagi tadi bukak je stokin...dia terus menjerit GATAI! GATAI!

Nak cerita lagi kadang-kadang tu ibu pon pelik jugak dia ni sengaja ke memang gatal sebab alman ni kalau gatal contoh gatal kat kaki ibu garu je mana-mana kaki dia...dia senyap jee...sedangkan tu bukan ye tempat dia gatallll pon.....

Alman Jalan-Jalan Carik Mamam lagiii V2

Last saturday macam biasa la...seperti hari-hari yang biasa ibu, alman dgn bapak pergi makan kat luar...tak tau dah nak makan kat mana...lepas tu bapak teringat ade restoren baru bukak kat sec 7 ...jadi kami pon pergi sane nama restoren Polperro Fish & Steak boleh tergeliat la lidah nak sebut kan. restoren ni jual kebanyakkan ye adalah menu western tapi ade gak menu sizzling. harga paling mahal dalam belas-belas je la kalau tak silap. Ni gambar-gambar makan kat situ(gambar tak clear sebab dok kat luar lepas tu gelap pulak) tapi layan jela ....kuikuikui

Ni gambar dalam restoren
Lokasi restoren terletak di area Mydin sec 7 (row belah belakang)


Bapak punye : harga belas2 macam tu
Sos Blackpaper, coslow, bake bean, kentang, udang dan daging grill


Ibu punye : harga 8.50
Sizzling Yee Mee tapi kuah dia bukan color coklat pekat mcm biasa tu kuah dia macam kuah mee kung fu..tapi sedap jugak sebab ade banyak sayur hehe


Alman tido jeeee..tak makan pon


Total Harga yang dibayar : RM 26.40

Alman Jalan-jalan Carik Mamam

Setelah tengok entry blog eliss buat jalan-jalan carik makan...ibu alman pon nak buat la jugak hehe semalam bapak belanja makan kat Laman Grill sek 13...mula2 ingat nak makan kat tempat biasa2 je jadi ibu pon pakai la t-shirt tangan pendek je, alman pon pakai pyjamas jee lepas2 tu tengok2 ade gak orang masuk pakai baju t-shirt mcm ibu so takdela malu kan hehe....so layan la gambar makanan kat restoren ni





Gambar 2 di atas adalah set makanan bapak iaitu steak
hiasan makanan dia ala2 cerita masterchef hehe

Siap gantung semua award yang depa dapat lagi ade local ade yg international..
penuh la keliling dinding restoren
(kagum pandai ye dia masak)




Ibu tak tau nak order ape..semua gambar makanan lain dari yang lain jadi confious pulak nak order..last sekali order lasagnia je la harga RM19.00 huhuhu pinggan kecik je kedekut


Mashed patato untuk adek manja...dia letak cheese+cream rasa macam boleh try jee ni hehe





Dah habis makan bapak dan anak main kejar-kejar pijak lampu

secara keseluruhan ye sedap jugak la makan kat sini...steak dia lembut daging ye rasa mcm span pon ade tp keras sikit la dari span basuh pinggan ibu kat rumah tu..presentation of the food tu memang cantik la selalu tengok hiasan mcm ni kat tv je kuikuikui