RSS

Hand, Foot and Mouth Disease

Masuk hari ni dah 2 hari dah Ibu EL sebab menjaga alman yang kene Hand, Foot and Mouth Disease. Tapi ibu berasa kecewa sikit la sebab mase pergi DEMC hari ahad lepas doktor cakap hanya demam biasa dan ruam sahaja..ibu dan bagitau kat doktor yang alman ni macam ade ulser dalam mulut tapi dia tak bg pon ubat ulser dia cume cakap alman tongsil sahaja...walaupon alman dan bukak mulut besar2 bagi doktor tengok kan...

Sejak semalam(isnin) ibu perasan yang alman ni asyik keluar jee ais liur dia ..menjejeh...mcm nak tumbuh gigi pon ade(ingat nak pakaikan alman baby bib tapi tak jumpa carik mana letak pulak)...ibu ingat dia nak tumbuh gigi lagi keee...ibu pon check mcm ok jeee...lps tu ibu syak ni mesti sebab ulser dia ni banyak...dia takleh telan air liur kot...so hari ni pon(selasa)  pagi2 lagi ibu dah gi klinik sec 8 iaitu Klinik Norzila..klinik ni memang kegemaran bapak laa..sebab dr. dia bagus..terangkan sikit jee...tau dah sakit ape..hari tu memang ingat nak pergi klinik ni jee...tp klinik ni tutup weekend...

Bila dr. kat klinik norzila ni tengok...alman punye kaki dan tangan.lepas tu tengok mulut ade banyak ulser..dr. pon terus cakap ni sakit Hand, Foot and Mouth Disease. Ibu bgtau la yang ari tu gi DEMC dr. kat sane tak bgtau pon...dr. tu siap cakap "kesian ye alman, dr.(demc) tu buat alman ye" ..huhu..mesti dalam hati dr. tu cakap dah jelas tanda2 macam ni pon dr.(demc) tu takleh detect kan..sebab masa gi DEMC tu tapak kaki dgn tapak tangan alman memang dah mula naik bintik2. Dr. tu cakap lagi kalau ruam takde kat tapak tangan dan kaki...dr. cakap lagi sakit ni takde ubat..antibiotic pon takyah makan..tp sebab dr.(demc) dah bagi alman antibiotic so alman kene teruskan 3-5 hari...dr.(klinik norzila) cuma bagi gel ulser mulut....dr. cakap selalu ye sakit ni akan sembuh sendiri dalam masa seminggu...

Masuk kali ni sebenarye dan 2 kali dah kejadian dr.(DEMC) ni salah kenal pasti penyakit alman..sekali semasa dia kene campak dulu...mase tu pon same dr.(demc) cakap dia demam dan ruam jee...lepas tu ibu gi dr.(klinik norzila) dia cakap alman kene campak...bintik2 naik lepas demam panas..tapi ibu suka gi DEMC sebab ubat dia bagi selalu ye ubat yang bagus...

Sejak dari hari ahad hari tu alman tak lalu makan..dia minum air jee...susu pon xmau...dia minum air coklat kotak yang ibu beli je...pagi semalam ibu pon siap bawak alman jalan gi giant beli kan dia makanan2 mengarut dia tu..pagi ni pon ibu bawak dia gi tesco sambung lagi beli makanan mengarut2 dia macam aiscream, yogurt, vitagen dan etc...lepas tu yang takleh lupa beli adalah permainan Ultraman...yang ni ibu dah janji kalau alman makan ubat ibu belikan...ingat kan dia dah lupe...pg td dia tuntut terpaksa gi beli jugak kat tesco...sebab teknik pujuk cakap nak belikan permainan Ultraman dah pakai 3-4 kali dah hehe mane la adek manja tak ingat kannn...

Semoga Adek Manja Cepat Sembuh....d

3 comments:

Atia Adina said...

siannya alman....moga cepat sembuh....

mamasue said...

Dr. apa kt demc tu?apa punya doktor...blaja tingkat2,tp asyik salah detect penyakit je...

alman_alif said...

tak ingat la nama dr. tu tp dia dr. india muda lelaki

Post a Comment