RSS

Alman First Time Tengok Wayang

Last Saturday ibu bawak alman gi tengok wayang kat GSC The Gardens ade orang belanja Premier Class lagi hehe...ade ramai lagi kawan-kawan ofis ibu gi sekali...mule2 tu takot jugak la nak bawak dia sebab takot dia nangis maklumla tayangan kan 2 jam...tapi sebab ade kawan ibu bgtau dia biasa bawak anak dia yang lebih kecik dari alman tengok wayang ok jee...ibu pon semangat la nak bawak alman ni...alhamdulillah alman dok diam je sepanjang tayangan tu...siap tak boleh berenti makan popcorn hehe ibu dengan bapak dah berenti mkn dia masih lagi makan tengok perut pon dah buncit...ibu bagi dia pegang popcorn sendiri senang sikit nak makan...lepas dah kekeyangan makan popcorn terus tido hahaha...ni gambar alman mase jalan2 kat The Gardens lepas tengok wayang

Bergaya ala mechanic manja hehe

Gambar lepas dah habis tayangan ..muke baru bangun tido
mase tayangan tak de ambik gambar sebab gelab

Tengok air pancut




Dalam kete tunggu bapak reload touch n go

Alman dan Rayyan



Tak de ape nak cete cume nak letak gambar alman dgn Rayyan(sepupu alman). Rayyan nampakye dah makin besar...peha dia pon lebih gebu dari alman hihihi

Humaira vs Alman

Humaira adalah sepupu alman...hari tu tengok gambar dia kat fb...dah besar pon humaira ni...tengok2 rasa mcm muka alman je humaira ni mase baby.... ibu pon paksa bapak buat gambar side by side(mcm tak boleh buat sendiri haha) dengan alman untuk letak dlm blog ni hehehe



Mata alman yang sepet lagi
Bapak cakap ni buktinye alman ikut muka bapak hehe
Alman Alif


Botak depan dulu
Humaira
Botak depan dulu jugak








Anak Ibu Kene Buli

Hari tu mase ambik alman kat taska dia tengah menangis ala2 manja kat depan pintu taska..ibu dlm hati kata ni mesti merajuk ni....taya la kat org jaga dia...dia ckp alman merajuk sebab berebut nak bukak pintu dengan sorang budak kat taska ni (tak tau nama dia, budak ni dlm 3 tahun mcm tula)..biasa la budak tu dah besar dah pandai bukak pintu alman ni plak terkapai2 nak pegang tombol..bile dia tak dpt bukak pintu merajuk la...seterusnya ibu berbual la taya pasal alman :-



Ibu : Selalu ke dia merajuk?

Pengasuh : selalu...budak-budak ni suke kacau dia sebab dia suke nangis tula budak2 ni lagi usik

Ibu : ooo..yeke..tulah dia ni memang suke nangis sikit

pengasuh : Budak-budak ni tau alman ni cepat merajuk dia lagi la suke usik...nanti mainan tu dia tayang-tayang kat muke alman..lagi nangis la dia...lepas tu bile tengok alman nangis dia ambik puting sumbat kat mulut alman...saya dah marah dah budak-budak ni jangan kacau alman nanti dia nangis susah nak pujuk....

Ibu : ..........................................................................

Pengasuh : Biasa la alman anak sorang memang la manja sikit...budak-budak ni semua dah ade adek beradek....

Cerita Alman Masuk Hospital

Alman demam last week start hari jumaat..tapi takla terok sgt..rasaye mase dia demam nak kene campak last month lagi terok la..menepek je...ni kire sehat jugakla dia ye...so petang ahad ari tu gi la DEMC nk check doktor...lepas tu doktor suruh ambik darah sebab dah 3 ari demam(dalam hati ibu dok fikir mesti doktor ni ckp ape la ibu dia ni lambat sgt bwk gi doktor!!) sebab ye ari sabtu baru demam dia terok sebelum tu biasa2 je...kesimpulannya kalau demam lain kali kene bawak gi doktor cepat...ibu pon bgtau la kat bapak doktor suruh gi ambik darah...kali ni kire dah 2 kalila pengalaman alman ambik darah..seperti yang disangka mesti la menangis+mengamok dengan kuat nya...lepas dpt result tu..doktor cakap alman kene demam virus agak tinggi jugak la kandungan virus ye + ade kahak..doktor suruh masuk ward sebab kalau mkn ubat kat rumah nanti lambat baik..so reda jela..nasib baik alman ade insurance kalau tak jenuh jugak la nak kene bayar huhu...so duduk la dari ahad malam sampai selasa petang...sebenarye alman dah baik demam since monday lagi tapi sebab dia kene fisio buang kahak so kene la duduk lagi..jenuh la ibu nk jaga maklumla dah baik demam cergas semacam je takleh dok diam kat bilik...habis semua tempat kat DEMC tu bwk dia jalan utk hilangkan kebosanan dia..

first day @DEMC (menepek + nangis+ mengamok jee!!)

Tangan kene cucuk jarum utk masukkan air + ubat
(mase buat ni alman punye la meronta2 takyah cete la semua budak pon mcm tu kot hehe)


Sempat jugak study hahaha





Barney takleh lepas (Fav toy alman)




Ni gambar kat tingkat 4 (ward kanak2 alman dok ward tingkat 3 sebab tingkat 4 dah penuh)
sehari 2-3 kali jugak la bwk dia ke sini main2 dlm bilik bacaan ni

Makan best!! siap ade room service lagi utk order mkn bile2 lapar( tp kene bayar asing)
ibu ckp dengan bapak : best la bekas ni rase mcm nak beli (semua item dlm bilik tu boleh beli mcm hotel plak)...bapak ckp: nak buat ape?...ibu jawab : saje nak simpan sebab best hahaha
Gambar ni menu mkn untuk budak2...walaupon nampak mcm mkn org besar je...alman tak mkn sangat so ibu la tukang mkn...yum! yum!

ni play ground kat level 4...hari nak balik baru jumpe...so bwk jugak la dia gi sane 3 kali...ni gambar budak ponpuan yang ala-ala minat dengan alman...ibu tau sebab dia dok kiss alman mase main dlm terowong (konon ibu tak nampak la dia buat ape haha)

mase kat sini pon dia dok kiss alman jugak...ni kaki dengan tangan dia la ni
nasib baik tak sempat ambik gambar

overall best la jugak fasiliti yang ade kat DEMC ni...yang ibu suke :
  1. Tukar cadar 2 kali sehari (tau2 je alman ni suke kotorkan cadar)
  2. pilihan mkn pon ade banyak menu dari mkn western ke malay
  3. angkat sampah 2 kali sehari...so takde la berbau pampers alman tu lagi2 kalau dia yak2
  4. Cuci toilet tiap2 hari dengan sapu dan mop lantai
  5. kalau nak air panas...panggil je nurse dia akan ambikkan
  6. ade IP TV (boleh tgk cnn,espn,cartoon network dan lain2 lagi) + nak saluran berbayar pon ade sehari RM 10 boleh tengok 50 movie
  7. nurse yang baik2 dan peramah

Sunway Lagoon

Last weekend alman gi hari keluarga ofis bapak di sunway lagoon...best la jugak sebab dpt mandi manda lepas tu dapat byk hadiah walaupon tak main game ape2 pon...ni gambar alman mase di sane. pegi pkol 9 dah sampai..balik nak dekat pkol 6 petang sebab tak nak membazir tiket..sebab tiket dapat untuk semua park dan fun fair... kalau nk beli sendiri nak beratus jugak laaa....










lepas mandi tido dulu...


sambung jalan di animal park pulak...tapi alman tak minat pon nk tengok binatang hehe agak ye sebab tak cukup tido lg...ibu dh sebok kejutkan

Ade sama ke ??

Sekarang ni alman dah jadi abg.................abg sepupu jee hehe. Adek ibu (pakcik pi) telah pon dapat baby boy nama dia Rayyan (rasaye ni nama paling famous la tahun ni). Kat bawah ni gambar alman dan baby rayyan yang umor 2 bulan lebih...walaupon sepupu tapi ibu rasa budak dua orang ni takde muke same langsung kecuali mata...rayyan ni muke banyak ikut belah ummi dia...to be specific ikut atok on his mother's side cume mata tu ade sepet sikit hehe (yg ni same dengan alman) Rayyan ni nampak tough sikit berbanding alman yang tak nampak tough langsung (ibu rasa alman ni mcm baby lagi la baby besar sebab he likes to cry a lot)




Gambar Alman dan Girlfriend



Gambar di ambil di rumah nenek kedah

Raya Shah Alam

Tahun ni raya pertama kat shah alam dulu, raya kedua baru balik kedah.
baju raya alman tahun ni ade 4 + 1 baju melayu tahun lepas yang tak pakai sangat tapi still muat lagi. Tahun ni raya alman dah pandai makan macam-macam, dia paling suke makan keyupat dan rendang ayam nenek tp nenek buat tak pedas langsung hehe kuih raya yang alman suke tat nenas...nenek bagi makan tepung je nenas tak bagi


From Alman Alif

From Alman Alif

From Alman Alif

Pakai songkok bapak

From Alman Alif

Sakit mata, ibu ingat nk tumbuh ketumbit rupe2 ye infection je lepas pakai ubat dah baik

Update Gambar Alman

Ibu dah lame tak update blog Alman ni...hari ni rasa nak update plak so ini adalah gambar terbaru alman, sejak dua menjak ni Alman suke sangat makan suap semua dia nak makan ibu pon ape lagi suap la macam-macam kat alman kalau sebelum ni ibu tak berani suap macam2 maklumla budak baru gigi 6 je...air liur pon meleleh lagi hahaha



Ni gambar alman sebok nak makan sendiri, maklumla belum beli kusi makan dia lagi so makan kat bawah jela sekarang ni..ni gambar awal2 makan ok lagi la belum comot sangat lagi lepas makan tu ibu tak ambik gambar sebab geram dengan alman...dia buat nasi tu mcm lotion dia sapu satu badan dia huhuhu geliii betul dibuatnya so alman kene marah dengan ibu hehe


Yag ni pulak kesah alman first time potong rambut...bapak yang potong kan ni gambar mase dia rambut panjang tengok rambut pon dah sampai nak masuk mata.


Siap boleh di sepit lagi hehehe gambar dah potong rambut...boleh tengok gambar mase makan tu. Ibu rasa kalau rambut panjang lagi comel la hehe rambut alman bile dah potong ni rasa mcm dah kasar sikit.


Ni pulak gambar alman buat satu malaysia, al kisahnya alman ni memang minat sangat dengan 1 malaysia...kalau dengar lagu satu malaysia kat tv dia akan angkat tangan mcm kat dalam gambar tu(selalu bile time najib angkat tangan)...sampai ade sekali tu dalam kete tiba2 dia angkat tangan 1 malaysia pelik jugak mane ade lagu satu malaysia...tengok kat luar tingkat rupe2 ye ade lambang satu malaysia besar kat papan iklan patut pon angkat tangan hahaha sebenarye alman pandai angkat tangan bile 1 malaysia ni dah lame sejak dia umo 7 bulan mcm tu kot sebab sebelum ni tu dia memang suke buat jari tunjuk ingatkan dia tunjuk bende tapi bile dah lame baru ibu perasan rupe2 ye dia akan buat mcm tu bile ade lagu 1 malaysia dimainkan kat tv....

Last sekali ni gambar sepupu baru alman...ari tu dia tido rumah alman. nama dia Humayra. masa humayra ade alman telah di import sekejap ke rumah nenek sec 11 kalau tak dia pon sebok nak kacau humayra



Bergambar atas katil rumah nenek Kedah




Alman Berjalan


Sejak dah pandai jalan ni pandai plak la nak main tendang bola jalan sambil tu tendang bola hehe kat rumah takde bola besar yang ade hanya strawberry ni jela. Strawberry ni kak Emma yang bagi. kalau kat rumah nenek ade la bola plastik atok belikan.




Alman sekarang dah pandai jalan dalam 10 langkah macam tu boleh la lepas tu sambung merangkak balik...