RSS

Bercuti di Phuket dan Hatyai

Trip ni sebenarnya dah lama dah pergi tapi baru nk upload gambar kat blog....kami pergi Phuket malalui jalan darat iaitu naik kete masuk ikut Bukit Kayu Hitam. Bertolak dari Alor Star 7.30 pagi masa malaysia sampai sana dalam pukul 3.30 petang masa Thailand....kami check in di Sawaddi Patong Hotel. Di Phuket kami menginap 2 malam. Kami pergi dengan family kawan bapak sekali...sebab dia dah biasa masuk Thailand naik kete...kat Phuket ni banyak aktiviti boleh buat...pergi 2 malam rasa macam tak cukup jee...makanan halal pon senang nak dapat...memandangkan kami naik kete jadi senang la nk ronda2 carik kedai makanan halal.



Naik tut-tut


Masa pergi gi tengah peak season kat Phuket ni jadi banyak la mat & minah2 saleh kat Phuket ni..rasanya ramai dia org dari org tempatan ni....ni gambar kat hotel rombongan cik kiah mat & minah saleh nak pg beronggeng malam2...


Makan di Kesuma Seafood...restoren ni selalu kalau org malaysia dtg suka makan kat sini...owner dia org malaysia kawen dgn org Thai...


Shopping di shopping complex Jungceylon..
besar gak shopping complex ni macam Empire Subang kot besar dia...



Bagi makan anak gajah...alman takot nak bagi makan dia campak je pisang tu
Nak naik gajah tak sempat sebab dah lewat petang....

Pemandangan Phuket dari atas bukit


Pemandangan di pantai Patong waktu pagi

Adek manja muka geli pasir

Habis dan gambar di Phuket...kat bwah ni gambar kat Hatyai...kat Hatyai ibu tak ambik gambar banyak sebab masa sampai tu pon dah petang...malam keluar makan lps tu esk pagi tu jalan2 kejap je kat sana tgh ari dah bertolak balik...kat hatyai ni  memang rata2 org malaysia je la...kete pon banyak no plat malaysia jeee...



Alman lapa sgt tak sempat tunggu lauk nasi dah habis....hihi


Tak ingat apa nama restoren ni...tp masakan dia memang sedap...dan pedass!!


Gambar Alman di tesco Hatyai...borong susu Enfagrow...
kat sana susu enfagrow murah banyak dari malasyia..

Next time boleh gi lagi Hatyai ari tu tak jalan habis lagi....
Hatyai ni dalam dalam 1 jam setangah je dari Alor Star

Pokok

Alman ni sebenarnya memang alergik sikit bab2 daun, daun kering, pokok dan rumput hijau...dia GELI GELAMAN sejak dia kecik lg...tak tau la napa...semalam alman gi pasar dengan ibu balik dari tadika..

(Di gerai jual pecal, ade sedulang sayur pucuk ubi yang dah di celur..sambil menunggu order)

Alman : Ibu, ade banyak pokok kan...
Ibu :(mana ade pokok buat tak tau jee...)
Alman : Ibu, ade banyak pokok kan...
Ibu : (ooo rupanya dia refer pada sayur pecal ni pokok) A'a banyak
Alman : Ibu, Alman nak naik kete la ade banyak pokok...
Ibu : ....... tunggu la dulu ibu tengah beli makanan ni...(GELI LA TU)

Sambil jalan ke kereta...Ibu, ade banyak pokok kan....(refer pada daun kering bertaburan sepanjang jalan)

Ibu : (Arrrggggggg.....budak niiiii...)

Alman ke Tadika

Tahun ni Alman akan masuk umo 4 tahun, so it's time to go to school...awal-awal lagi ibu dah register kan kat Brainy Bunch Sek 3 alman masuk sesi petang pkul 1-4.30 petang. 7 hb last week kiranya first day of school la...2 hari ibu ambik cuti nk temankan alman la konon2 nya...tp cikgu dah pesan dalam emel tinggalkan je takleh tunggu...hari pertama pagi2 lagi ibu dan bgtau ari ni nak gi sekolah....mula2 dia kata ok....sekali bila dah tengah ari ibu pakaikan baju...dia mula memberontak tak nk pakai baju....ibu turun bawah hantar brg dalam kete bila masuk rumah balik tgk2 dia dah bukak balik baju dengan seluar huhuhu....ibu pon tak kira angkat jee...terus masuk dalam kete....MELALAK LA BUDAK NI.....

Sampai kat sekolah ibu paksa pakaikan dia baju dalam kete...lps tu dukung terus bawak masuk sekolah....lepas bagi kat cikgu ibu tunggu kat kejap kat depan tu intai ikut tingkap..dengar la dia menjerit...IBU...JANGAN TINGGALKAN MAMAN!!!....sedih jeee....tp sebenarnya ibu ni dah biasa dah alman buat perangai macam ni so mcm dah lali dah...biar je dia nk nangis pon...dulu masa tuka taska pon dia menangis tiap2 pagi sampai sebulan baru ok...rasanya ni pon mesti sama mcm tu gak laa...tapi yg paling kesian bila nak ambik balik first day...petang tu ibu lps tu saje je la intai dia kat tingkap...dia nampak terus je...dia gi kat tingkat tu....mata dah mengelinang air mata tp tak nangis pon huhuh


 Sehari sebelum..testing pakai baju..

 Dalam kelas...
Alman yg dok sebelah bakul biru sambil meniarap tengah buat aktiviti mewarna..
ni kira classmate dia la ni semua...

 Rak bag sekolah

 lepas habis sekolah


Alman hari ke 3 sehigga ke 5 dah tak nk pakai baju uniform dah...jadi sekarang ni ari2 la dia gi sekolah pakai baju biasa je...nasib baik cikgu tak kesah...ade gak budak2 lain yg mcm tu jugak...

Sekarang ni petang2 kalau ibu ambik sebok tak nk balik pulak...tp pergi masih lagi menangis tak nk pergi...balik suka nk main kat taman dengan kwan2 lepas tu kadang2 cikgu dia pasangkan lagu...bukan main suka lagi menari freestylee...gaya ultraman semua keluar...hehe

Master Chef

Ni cerita lama harap-harap tak lapuk la nak cete...hehe....last puasa hari tu pihak pemaju Amcorp Taman Cahaya Alam ade la buat event sempena bulan puasa...dia jemput peserta Master Chef untuk datang demo masak-masak dalam masa yang sama dia ade la buat event main2 untuk budak-budak yang datang...jadi sambil ibu bapa tengok demo memasak dengan salin resepi boleh la anak-anak bermain takdela kaco. Nama chef yang datang ni dah lupa dah nama dia sebab ye dah lama sangat kan tp dia bukan la pemenang Master Chef...resepi yang demo ade dua iaitu rendang dan ayam madu...event di buat di show house di Taman Cahaya Alam..

 Iya ni lah dia Master Chef nya...ade sapa2 kenal ???

 Adek manja pon tak melepaskan peluang demo memasak platersin....


 Sebelum start demo ibu dengan alman jalan-jalan tengok 
deko rumah show house ni dulu..yang ni master bedroom




 Yang paling best sekali balik tu dapat tapau....lauk rendang dengan ayam madu...maklumla bulan puasa takleh makan kat sana...

Tapi lauk yang dia masak rasa macam kureng sikit la mungkin ikut tekak masing2 laa....rasanya rendang nenek masak lagiii sedapppp!! disebabkan kureng ibu pon tak simpan la resepi dia..mana tah letak...apa2 pon adek manja la yang best sebab dapat mainan macam-macam..hehe



Restoren Big Brother Shah Alam

There's a new restaurant in town!! apa lagi mestilah ibu dan bapak nak terjah....restoren ni nama Big Brother..restoren ni juga ade cawangan di Kota Damansara...jom tengok menu2 dia...





Menu macam-macam ada....sampai tak tau nak makan apa semua nampak sedap hehe

Akhirnya order ibu order yang ni...harga dalam RM 17 ringgit

Yang ni bapak order dalam RM 15 ringgit

Masa pegi sini alman tak ikut sebab dia kat rumah nenek dia....restoren ni masa kami pegi takde org sangat sebab restoren baru bukak kan...mungkin ramai tak tau lagi ...tapi makanan memang sedap2...lepas ni kalau nak mkn western pasti pergi kat sini je hehe

Lokasi dia kat kawasan kedai seksyen 7 berdekatan dengan Restoren Pappa Rich...tp dia lorong belah belakang sekali...kiranya depan kedai ni adalah pagar batu hospital shah alam yang tengah buat sekarang ni....sori alamat takde.....


Update Blog

Setelah sekian lama tak update blog...tiba-tiba je rasa nak update blog hahaha.....mungkin sebab senang hati tadi demo sistem berjalan lancar dah la sebelum tu macam-macam masalah timbul....untuk first time update blog setelah sekian lama tak update blog ni...kita tengok gambar Adek Manja terbaru jela...nanti lepas-lepas ni baru update pasal rumah yang dah sekian lama duduk...dah tak kira rumah baru dah la hehe....

Main warna-warna, hadiah orang bagi besday tahun lepas....dah nak naik keras...
ibu malas nak bagi main selalu sebab malas nk kemas....


Bukan Besday Party Alman hihi

 Start dari gambar kat bawah ni adalah gambar raya tahun ni...ambik masa raya pertama kat rumah nenek alman kat shah alam...tahun ni raya pertama kat rumah shah alam dulu lepas tu baru balik kedah.
 




Siap Jugak Rumah Ibu dan Bapak Bahagian 2

Sekarang ni every weekend ibu dengan bapak busy dengan hal-hal rumah baru...mula-mula ingat nak pindah Dec sekali rasa mcm tak sempat pulak...sekarang ni alhamdulillah hampir semua benda dah setel...jadi agak2 boleh la pindah bulan Jan ni...jom layan gambar masa kontraktor tengah buat kitchen....dapur ni dah pasang lama dah...tapi ibu je yang tak upload dalam blog...gambar kitchen yang dah siap ade dlm digital camera belum transfer lagi...nanti2 la bila ingat ibu uploadkan lagi






 

Browse2 dalam hp jumpa gambar ni...baru teringat gambar ni ibu ambik masa alman tengah tido...cuba tengok gigi adek manja ape jadi..sebenarnya dah lama dah kejadian gigi patah adek manja ni...kalau tak silap masa umo dia dalam 11 bulan kot masa tu gigi depan dia baru tumbuh lagi kecik jee...masa tu alman dok panjat TV cabinet lepas tu dia terjatuh gigi terkene meja...alman nangis sikit je...sekali ibu perasan ade bende putih dalam mulut dia nasib baik cepat ambik sebelum dia telan..ingat kan ape bende warna putih ni...rasa mcm takde bg mkn warna putih keras mcm tu..sekali tengok kat gigi rupa2 nya bende tu serpih gigi dia...nasib baik la takde darah apa2....sempai la sekarang gigi adek manja jadi macam ni...kuikuikui