RSS

Hand, Foot and Mouth Disease

Masuk hari ni dah 2 hari dah Ibu EL sebab menjaga alman yang kene Hand, Foot and Mouth Disease. Tapi ibu berasa kecewa sikit la sebab mase pergi DEMC hari ahad lepas doktor cakap hanya demam biasa dan ruam sahaja..ibu dan bagitau kat doktor yang alman ni macam ade ulser dalam mulut tapi dia tak bg pon ubat ulser dia cume cakap alman tongsil sahaja...walaupon alman dan bukak mulut besar2 bagi doktor tengok kan...

Sejak semalam(isnin) ibu perasan yang alman ni asyik keluar jee ais liur dia ..menjejeh...mcm nak tumbuh gigi pon ade(ingat nak pakaikan alman baby bib tapi tak jumpa carik mana letak pulak)...ibu ingat dia nak tumbuh gigi lagi keee...ibu pon check mcm ok jeee...lps tu ibu syak ni mesti sebab ulser dia ni banyak...dia takleh telan air liur kot...so hari ni pon(selasa)  pagi2 lagi ibu dah gi klinik sec 8 iaitu Klinik Norzila..klinik ni memang kegemaran bapak laa..sebab dr. dia bagus..terangkan sikit jee...tau dah sakit ape..hari tu memang ingat nak pergi klinik ni jee...tp klinik ni tutup weekend...

Bila dr. kat klinik norzila ni tengok...alman punye kaki dan tangan.lepas tu tengok mulut ade banyak ulser..dr. pon terus cakap ni sakit Hand, Foot and Mouth Disease. Ibu bgtau la yang ari tu gi DEMC dr. kat sane tak bgtau pon...dr. tu siap cakap "kesian ye alman, dr.(demc) tu buat alman ye" ..huhu..mesti dalam hati dr. tu cakap dah jelas tanda2 macam ni pon dr.(demc) tu takleh detect kan..sebab masa gi DEMC tu tapak kaki dgn tapak tangan alman memang dah mula naik bintik2. Dr. tu cakap lagi kalau ruam takde kat tapak tangan dan kaki...dr. cakap lagi sakit ni takde ubat..antibiotic pon takyah makan..tp sebab dr.(demc) dah bagi alman antibiotic so alman kene teruskan 3-5 hari...dr.(klinik norzila) cuma bagi gel ulser mulut....dr. cakap selalu ye sakit ni akan sembuh sendiri dalam masa seminggu...

Masuk kali ni sebenarye dan 2 kali dah kejadian dr.(DEMC) ni salah kenal pasti penyakit alman..sekali semasa dia kene campak dulu...mase tu pon same dr.(demc) cakap dia demam dan ruam jee...lepas tu ibu gi dr.(klinik norzila) dia cakap alman kene campak...bintik2 naik lepas demam panas..tapi ibu suka gi DEMC sebab ubat dia bagi selalu ye ubat yang bagus...

Sejak dari hari ahad hari tu alman tak lalu makan..dia minum air jee...susu pon xmau...dia minum air coklat kotak yang ibu beli je...pagi semalam ibu pon siap bawak alman jalan gi giant beli kan dia makanan2 mengarut dia tu..pagi ni pon ibu bawak dia gi tesco sambung lagi beli makanan mengarut2 dia macam aiscream, yogurt, vitagen dan etc...lepas tu yang takleh lupa beli adalah permainan Ultraman...yang ni ibu dah janji kalau alman makan ubat ibu belikan...ingat kan dia dah lupe...pg td dia tuntut terpaksa gi beli jugak kat tesco...sebab teknik pujuk cakap nak belikan permainan Ultraman dah pakai 3-4 kali dah hehe mane la adek manja tak ingat kannn...

Semoga Adek Manja Cepat Sembuh....d

Gambar Lama dalam HP Ibu

Entah bila tah gambar ni di ambik rasaye dah setahun lebih la kot..sebab gambar ni ambik mase kat rumah sewa bukit bandaraya....


Aksi makan roti sekali 3 kepingg...

Ibu terpaksa pakai kan alman cawat la yeee....gambar ni macam anak orang asli bukit carakah versi tembammm dan perut buncit

Crain Depan Rumah

Seronok betul alman dapat tengok crain depan mata. Crain ni tengah betulkan lampu jalan depan rumah...tak kelip-kelip gitu mata Alman...lepas tu pakcik TNB pon lambai bye!bye! nak ambik gambar dekat malu pulak....

Adek Manja Naik Tractor

Ini kira sambungan cerita raya la jugak...Alman ni memang laa sangat suke pada kenderaan berat contoh macam lori, bas dan tractor...semua yang jenis kenderaan berat la dia suke...kalau ibu ambik alman dari taska..on the way tu selalu la jumpe satu rumah kat tepi traffic light section 8 tu ade lori..kadang2 ade 1 je lori kadang2 ade la 2-3 lori...agak ye tuan rumah tu punye lori la...alman kalau lalu je kat situ dia dah get ready berdiri nak tengok lori-lori kat rumah tu...kalau dia ter over exited dia akan menjerit " YOYI! YOYI! YOYI!" (Lori! Lori! Lori!)...kalau lori takde dia akan cakap "ibu, ana yoyi"(ibu, mana lori)...selalu ye ibu akan jawab "Lori tak balik rumah lagi"

Raya pertama hari tu alman pergi rumah pakcik bapak. Rumah dia kat area kawasan bendang, anak pakcik bapak ni buat perniagaan sewa tractor pada pesawah-pesawah area kawasan tu...jadi berderet la tractor kat rumah dia...sampai je rumah tu..ibu pon teruja la jugak nak bawak alman gi tengok sebab ade banyak kan lepas tu boleh ambik gambar...ibu pon bawak la..sekali ambik gambar dari jauh je dengan tractor sebab lecak kawasan tu...lepas tu masuk la rumah...bila masuk rumah je..alman dah jadi tak sedap duduk dah..dok teringat tractor yang banyak tu agak nye...dia pon mintak nk gi lagi..bapak la pulak bawak...lps tu ibu dan bapak pon dah malas nak bawak sebab kat luar tu dah la panas...kene berdiri kan nak bg dia tengok tractor tu...alman pon ape lg nangis-nangis...nasib baik ade pakcik helmi dgn makcik nani bawak kan pula lepas tu...nak puas kan hati alman...bapak pon bawak dia naik tractor besar tu..baru la senyap lepas tu...puas agak yee dapat gak naik hehe

 Sebelum dapat naik tractor, masa ni alman ajak ibu tengok tractor lagi..ibu dah tak larat..ibu pon suruh la alman berdiri je kat kerusi tu tengok tractor dari jauh (punyela pemalas ibu ni kan)....alman pon ape lagi buat la muka merajuk diaa....hihihihi


Masa mula-mula bapak offer dia naik tractor merah dia cakap "taknak, kotor" jual mahal la pulak...dah la tractor ni punye la busuk bau minyak. Ibu pon tak sanggup dok dekat ambik gambar tractor ni..
Yang ni tak tau ape nama dia...yang ni baru punye lagi..jadi masih bersih dan suci

Raya 2011

Selamat hari raya semua...raya tahun 2011 ni kami beraya di Kedah...ari sabtu lagi dah bertolak..jadi sempatla puasa beberapa hari bersama nenek dan atok Kedah. Balik kampung kali ni paling pening la kepala ibu nak melayan Alman ni..mana tak yee...asyik nak berebut mainan jee...mula-mula berebut mainan dengan adek humaira, sepupu alman yang nenek kedah jaga umo baru 1 tahun...semua permainan Humaira jadi Alman punye...Alman punye permainan memang Alman punye jugak kuikui...habis tu adek humaira asyik nangis jela bile Alman ade...sebab gaduh jee...

Habis dengan adek Humaira, raya ke dua Paklong alman pon sampai..bersama anak dia 4 orang. Anak yang last tu nama Zafran umo 1 tahun 11 bulan mcm tu la...ape lagiiiii...lagi la pening kepala ibu...asyik nak berebut mainan dengan Zafran pulak...Zafran pon lebih kurang baya Alman jadi takmo mengalah jugak....dalam hati ibu cakap nasib baik esok kami dah nak balik Shah Alam(raya ke 3) pening dah kepala ibu dengar budak-budak ni menangis berebut mainan.

Ni gambar sekitar ari raya di Kedah :-


Gambar di rumah Pak Andak
Tema tahun ni kelabu gelap...first time ade tema hehe
ibu tak kesah sangat dengan tema raya sebab selalu beli baju suke ikut mana yang cantik jee....dengan ikut color kegemaran ibu iaitu pink dan coklat...kalau ade tema nanti pilihan baju jadi terbatas sebab nak kene pilih ikut color...yela kadang tu design yang kite nak tu...tak takde color yang tema. Tema tahun ni bapak yang pilih + suruh hehe...tapi ibu tak berkenan baju raya yang ibu tempah tu..walaupon ibu beli kain baju tu 2 meter RM 100 kat Jekel...rasa mcm terpaksa beli sebab susah nak cari match dengan color kain yang bapak bagi tu....sebab bapak yang suruh ibu buat kain pakai ..kain yg sama dengan kain baju melayu tu...

Gambar ni alman baru bangun tido...tulah mulut pon muncung jeeeee

Raya pertama ibu takleh solat uzur..so Alman dan Ibu dok rumah jela...sementara tunggu orang balik masjid Alman dok main bola...ni jela time dia masih lagi pakai sampin..
 Alman dan Bapak

Lepas main bola ni..Alman dia lari-lari lepas tu terjatuh...nangis-nangis..lepas tu salah kan baju pulak...jenuh la ibu pujuk dia nak suruh pakai baju melayu balik...adela 3 kali dia bukak pakai balik lepas dipujuk....


Raya ke 2 - Pagi-pagi lagi dah gi Giant Alor Setar, mane menunggu pintu Giant bukak, pkol 10.30 baru bukak..ramai gak orang menunggu nak masuk. Baju biru ni..baju raya ke-2 Alman.


Aktiviti buat ketupat palas. Weh ibu pon dah pandai ikat ketupat palas...senang saja rupe2 nyeeee

Cheese Tart made by maksu yuni...kagum betul ibu pada maksu yuni ni...dari first day kami balik kampung....keje dia baked cookies, kek coklat dgn cheese tart. Pastries tart ni pon dia buat sendiri....

Picture made by Maksu Yuni jugak...ni gambar alman, humaira dan maksu yuni masa raya pertama
Alman panggil Maksu Yuni ni Kakak....dialog dia "Kakak, nak Chuggington"