RSS

Raya 2011

Selamat hari raya semua...raya tahun 2011 ni kami beraya di Kedah...ari sabtu lagi dah bertolak..jadi sempatla puasa beberapa hari bersama nenek dan atok Kedah. Balik kampung kali ni paling pening la kepala ibu nak melayan Alman ni..mana tak yee...asyik nak berebut mainan jee...mula-mula berebut mainan dengan adek humaira, sepupu alman yang nenek kedah jaga umo baru 1 tahun...semua permainan Humaira jadi Alman punye...Alman punye permainan memang Alman punye jugak kuikui...habis tu adek humaira asyik nangis jela bile Alman ade...sebab gaduh jee...

Habis dengan adek Humaira, raya ke dua Paklong alman pon sampai..bersama anak dia 4 orang. Anak yang last tu nama Zafran umo 1 tahun 11 bulan mcm tu la...ape lagiiiii...lagi la pening kepala ibu...asyik nak berebut mainan dengan Zafran pulak...Zafran pon lebih kurang baya Alman jadi takmo mengalah jugak....dalam hati ibu cakap nasib baik esok kami dah nak balik Shah Alam(raya ke 3) pening dah kepala ibu dengar budak-budak ni menangis berebut mainan.

Ni gambar sekitar ari raya di Kedah :-


Gambar di rumah Pak Andak
Tema tahun ni kelabu gelap...first time ade tema hehe
ibu tak kesah sangat dengan tema raya sebab selalu beli baju suke ikut mana yang cantik jee....dengan ikut color kegemaran ibu iaitu pink dan coklat...kalau ade tema nanti pilihan baju jadi terbatas sebab nak kene pilih ikut color...yela kadang tu design yang kite nak tu...tak takde color yang tema. Tema tahun ni bapak yang pilih + suruh hehe...tapi ibu tak berkenan baju raya yang ibu tempah tu..walaupon ibu beli kain baju tu 2 meter RM 100 kat Jekel...rasa mcm terpaksa beli sebab susah nak cari match dengan color kain yang bapak bagi tu....sebab bapak yang suruh ibu buat kain pakai ..kain yg sama dengan kain baju melayu tu...

Gambar ni alman baru bangun tido...tulah mulut pon muncung jeeeee

Raya pertama ibu takleh solat uzur..so Alman dan Ibu dok rumah jela...sementara tunggu orang balik masjid Alman dok main bola...ni jela time dia masih lagi pakai sampin..
 Alman dan Bapak

Lepas main bola ni..Alman dia lari-lari lepas tu terjatuh...nangis-nangis..lepas tu salah kan baju pulak...jenuh la ibu pujuk dia nak suruh pakai baju melayu balik...adela 3 kali dia bukak pakai balik lepas dipujuk....


Raya ke 2 - Pagi-pagi lagi dah gi Giant Alor Setar, mane menunggu pintu Giant bukak, pkol 10.30 baru bukak..ramai gak orang menunggu nak masuk. Baju biru ni..baju raya ke-2 Alman.


Aktiviti buat ketupat palas. Weh ibu pon dah pandai ikat ketupat palas...senang saja rupe2 nyeeee

Cheese Tart made by maksu yuni...kagum betul ibu pada maksu yuni ni...dari first day kami balik kampung....keje dia baked cookies, kek coklat dgn cheese tart. Pastries tart ni pon dia buat sendiri....

Picture made by Maksu Yuni jugak...ni gambar alman, humaira dan maksu yuni masa raya pertama
Alman panggil Maksu Yuni ni Kakak....dialog dia "Kakak, nak Chuggington"

1 comments:

Kancilbiru said...

cantikla warna baju raya alman....sedondon gitu...

Post a Comment